Zielona herbata – Czy Na Pewno Hit ?

Zieloną herbatę stosuje się w profilaktyce chorób układu krążenia – pijaństwo zielonej herbaty przeciwdziała zjawisku odkładania się złogów na ścianach naczyń krwionośnych. Zielona herbatka oczyszcza ustrój z toksyn, stosowana jest jako wnętrze na odchudzanie, chroni przed demencją i miażdżycą.

Potwierdzono także, że zielona herbatka zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania UV. Przykrość w tym, że EGCG jest w zielonej herbacie stosunkowo niewiele – i żeby składnik ten przynosił kluczowe skutki, wskazane jest wypić przysłowiowe „morze” herbaty. Zielona herbatka ze względu na swoje właściwości orzeźwiające i pobudzające zyskownie wpływa na sprawność umysłową, nie sposób jej nie bacząc na w tym wypadku parzyć dłużej niż 3 minuty.

Zielona herbata zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, przede wszystkim polifenoli i katechiny, które chronią DNA przed działaniem substancji rakotwórczych. Inne dowody zaprezentowane w artykule ostrzegają przed spożywaniem zielonej herbaty przez kobiety w ciąży. Dowody farmakologiczne i toksykologiczne wskazują też na to, że polifenole zielonej herbaty mogą powodować w pewnych stężeniach stres oksydacyjny oraz działać toksycznie na wątrobę.

Niemieckie dochodzenie wykazało, że ekstrakt zielonej herbaty i gorąca woda (filtrowana) zaaplikowana zewnętrznie na skórę przez 10 minut trzy razy na dzień mogłyby pomóc ludziom, którzy mają skórę zniszczoną przez zastosowanie terapii napromieniowującej 28. W szczególności zielona herbata może zapobiegać utlenianiu cholesterolu typu LDL, co z kolei może zmniejszyć zbieranie się osadu w żyłach 23 24. Wskazali też na efekt przeciwzakrzepowy działania zielonej herbaty, który sprawia, że lekarze przestrzegają pacjentów, aby unikali picia zielonej herbaty przed zastosowaniem procedur medycznych, które wymagają kontrolowania procesu krzepnięcia krwi.

Uczestnicy, którzy każdego dnia pili przynajmniej 5 filiżanek zielonej herbaty mieli 16% mniejsze ryzykowny krok śmierci z dowolnej przyczyny i 26% mniejsze ryzyko śmierci z powodu choroby układu krążenia niż osoby, które piły mniej niż jedną filiżankę zielonej herbaty dziennie. FDA stwierdza, że nie ma wiarygodnych dowodów, ażeby poprzeć teorię, że spożywanie zielonej herbaty łączy się z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka przewodu pokarmowego, płuc, jelit, przełyku, trzustki i jajników, więc FDA oddala te wnioski. W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki (Księgę Herbaty), w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce.

To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, wszak również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych ludzi. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że średni pułap spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był 17% większy niż po zażyciu placebo 6 Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez układ była po zażyciu ekstraktu większa zbliżony duchem procent. Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości 5 niewiarygodne źródło?

Oprócz kofeiny zielona herbata zawiera także inne związki działaniu słabiej analeptycznym od czasu kofeiny, pochodne ksantyny, między innymi teobrominę , teaninę i teofilinę. Zielona herbatka (ryokucha) zlokalizowany powszechna w Japonii i w następstwie tego zwana znajdujący się tam po prostu herbatą, oraz nawet japońską herbatą, choć po raz pierwszy była używana w Chinach w czasie dynastii Song Do Japonii została sprowadzona przez japońskiego buddyjskiego mnicha Myōan Eisai (tego samego, który sprowadził do Japonii buddaistyczną szkołę Zen – Rinzai ). Najlepsza japońska herbatka pochodzi z regionów Yame i Uji. „Trzeba by jej popijać naprawdę dużo, żeby uzyskać tę liczba substancji czynnych, jaka była w ekstrakcie z zielonej herbaty, wykorzystanym w badaniu” – podkreślił.

Po porównaniu wyników grupy przyjmującej ekstrakt z herbaty i grupy kontrolnej okazało się, że nawet pojedyncza doza ekstraktu z zielonej herbaty ograniczała trawienie skrobi i jej przyswajanie. Zielona herbatka może zmniejszać zakres przyswajanie cukru pochodzącego ze skrobi. Herbaty nie powinno także się popijać przed snem.

Zielona herbata zawiera kofeinę, toteż wypicie jej w sporych ilościach powoduje silne podniecenie. Zbyt długie parzenie powoduje, że herbata staje się cierpka i traci część swoich właściwości. Herbata wspomaga także sprawa sądowa usuwania wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju nowotworu.

We wszystkim warto stosować umiar, i w przypadku wielu wcześniej wymienionych jednostek chorobowych, przed wprowadzeniem zielonej herbaty do swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Katechiny są w celu nas jakże najbardziej korzystne, tymczasem wykazują też działanie cytotoksyczne, uszkadzając błony mitochondriów i inicjując tworzenie się reaktywnych form tlenu (których chcemy pozbywać się z naszego organizmu). Spożyta w zbyt dużych ilościach może wykazywać działania hepatotoksyczne, prowadząc do zaburzenia funkcji lub uszkodzenia komórek budujących naszą wątrobę (hepatocytów) oraz wystąpienia stanu zapalnego, tudzież nawet ostrej niewydolności tego narządu.

Flawonoidy obecne w zielonej herbacie zapobiegają powstawaniu reaktywnych form tlenu (niekorzystnych dla nas wolnych rodników), a także pomagają wyeliminować je z krwiobiegu. W badaniach wielokrotnie podkreślano, że ubytek masy ciała w przypadku stosowania tylko i wyłącznie preparatów z zielonej herbaty ma miejsce w niezauważalny klinicznie. Zielona herbatka w przeciwieństwie do czarnej nie umieszczony poddawana zabiegowi fermentacji, przez wzgląd czemu zawiera znacznie więcej korzystnych w celu naszego zdrowia składników.

Zielona herbata świetna sprawa, ja w największym stopniu lubię te od momentu teekanne z cytrusową nutą 😉 jakkolwiek zawarty jeszcze wiele smaków, które chciałabym spróbować. Pozycja tym zielona herbatka umieszczony uprawiania także w Indiach, Kenii, na Sri Lance, w Indonezji, Turcji, Wietnamie, Argentynie i Iranie. Powodować problemy żołądkowe – taniny zawarte w zielonej herbacie podrażniają żołądek, tym samym nie powinno się jej pić przed jedzeniem, na pusty żołądek.

Negatywnie wpływać na rozwój płodu w czasie ciąży oraz noworodków podczas laktacji – zwarta w zielonej herbacie tanina w nadmiernych ilościach może zaszkodzić dziecku. Warto mimo pomnieć, że wilgotnych liści zielonej herbaty nie można przechowywać dłużej niż 12 godzin, ponieważ później rozwijają się na nich grzyby. Zielona herbata mieszczący się polecana na odchudzanie, zwłaszcza pita na noc, przed snem.

Właściwości zielonej herbaty i jej lecznicze funkcja są doceniane od tysiącleci. Wystarczy, że do dzbanka wsypiesz dwa razy więcej listków herbaty, niż jeżeli parzyłbyś je tradycyjnie i odstawisz do lodówki na minimum 4 godziny (im dłużej, tym lepiej – era parzenia może trwać nawet do 10 godzin) i uprzednio – zielona herbata na zimno gotowa. Z przyczyny odpowiedniemu procesowi suszenia zielona herbata zachowuje niemalże wszystkie cenne substancje, np. silne antyoksydanty, polifenole oraz katechiny.

Zieloną herbatę pito przedtem tysiące lat temu, natomiast jej prozdrowotne właściwości znane są nie od współcześnie. Pamiętaj, że zielona herbatka zawdzięcza swój gorzkawy zmysł smaku temu, że znajdujący się minimalnie przetwarzana, w inny sposób niż inne rodzaje herbaty.

Dodaj komentarz